loading   Laddar sida...

 

 

   
 

 

Onsdag 10 april

Gemensam förmiddag och parallella spår på eftermiddagen


Registrering på Storsjöteatern öppen 08.00-13.00

Plenum på Storsjöteatern

09.00
Inledning
Dagens moderatorer Maria Jansén och Mats Persson, Sveriges Museer 
Keynote Hamid Zafar
Hamid Zafar är rektorn som utsågs till Årets svensk 2019 för sina insatser som rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården, Göteborg. Med enkla, tydliga regler och utan mer resurser samt projektmedel lyckades Hamid och hans personal vända en problemtyngd skola förknippad med dåliga studieresultat, hot och misshandel till något helt annat. Hamid är också historieläraren som älskar museum. På Vårmötet kommer Hamid dela med sig av sin erfarenhet av att vända motgång till medgång och hur vi måste bygga kunskap i tider när alternativa fakta och fejknyheter på allvar hotar våra demokratiska grundvärden. 
Årets Guldpris och Årets samtidsdokumentation
Årets Guldpris delas ut av UEForum – UtställningsEtiskt Forum. Årets samtidsdokumentation delas ut av nätverket DOSS – Dokumentation av samtida Sverige
Sveriges Museer
Museerna är allt mer i fokus i samhällsdebatten. Hur ser utmaningarna ut? Vad krävs för att stärka museernas ställning? I detta pass tecknar Sveriges Museer sina fokusområden och inriktning de kommande året.
10.20
Paus med kaffe och mingel
10.50
Bättre tillsammans – en idésprint för samhällsutveckling | Sveriges Museer
I nya museilagen står det skrivet att museerna ska bidra till samhället och dess utveckling. Men hur kan den kunskap som museerna har användas för att utveckla samhället? Vilka roller kan våra museer ta i samhälls- och demokratiutvecklingen? Vi vet att alla museer redan sitter på massor av erfarenhet av att arbeta konkret med dessa frågor, både med samlingarna, i utställningar och i andra typer av projekt. I denna session gör vi en idésprint för att tillsammans utforska nya sätt att göra detta arbete. 
 
Vi leds av Fantastic Studios som låter er prova på kul och effektiva metoder för kreativt samarbete, samtidigt som ni får insikter om idéutveckling och innovation. Tillsammans ägnar vi en timme åt frågan “Hur skulle vi kunna…”
 
Programpunkt är en del i Sveriges Museers pågående demokratiprojekt med stöd av Postkodstiftelsen.
11.50
Sammanfattning och information om de kommande dagarna
12.00
Lunch på stan Clarion Hotel Grand Östersund

Parallella seminarier på Jamtli och Storsjöteatern

13.00 
Pass 1 (individuellt val av spår med semninarier)
14.45
Paus med kaffe och mingel
15.15
Pass 2 (individuellt val av spår med semninarier)
15.15
Sveriges Museers Årsmöte (slutar ca 17.00)
17.00
Avslutning på dagen
18.30 
Mingelmiddag med smak av HistorielandJamtli.
Kulturkvällen är både en inomhus och en utomhusaktivitet.