loading   Laddar sida...

Pressträff och kampanjstart

Friska arbetsplatser belastar rätt


Ungefär tre av fem arbetstagare i EU rapporterar att de har arbetsrelaterade belastningsbesvär. Trots förebyggande insatser ligger dessa besvär fortsatt i topp på listan över arbetsrelaterade hälsoproblem i Europa. Det minskar inte bara personers livskvalitet och arbetsförmåga, utan det skadar även företags och länders ekonomi. Det här vill vi ändra på.

Ett förebyggande arbete är nyckeln till ett framgångsrikt arbete mot arbetsrelaterade belastningsbesvär. Därför kommer vi under 2020-2022 på uppdrag av Europeiska Arbetsmiljöbyrån EU-OSHA att driva en kampanj som kommer att ge information om problemet, men framförallt ge verktyg, kunskap och inspiration till hur man kan jobba för att minska, eller helt eliminera riskerna.

Pressträff: 23 oktober mellan 09:30 – 10:00
Pressträffen vänder sig främst till media, men även till dig som är intresserad av aktuella arbetsmiljöfrågor

Webbinarium: 23 oktober mellan 10:10 – 12:00
Webbinariet vänder sig till personer med intresse för arbetsmiljö, arbetstagare, arbetsgivare, företagare, forskare, beslutsfattare och media

Det är kostnadsfritt, men registrering krävs. Anmälan längre ner på sidan.


Kort om innehållet:

Inspektion med fokus på fysisk belastning
Under hösten 2020 har Arbetsmiljöverket gjort en riktad inspektion med fokus på arbete med fysisk belastning - manuell hantering av ”ting”. Det kan innebära tunga lyft och arbete i ansträngande arbetsställningar, men också repetitivt arbete där belastningen kan vara låg, men avsaknaden av återhämtning medför risk för skada.
Under pressträffen 09:30-10:00 kommer Arbetsmiljöverket att gå igenom resultatet av inspektionen och under webbinariet kommer vi i ett pass att fördjupa oss i det.

Den rätta mixen av belastning och återhämtning
– Arbetet ska stärka människan, inte bara vara något man klarar sig ifrån utan att bli skadad. Det är en vision, kanske en utopi. Men även om man inte lyckas komma ända fram är det rätt väg att gå för att skapa ett bra arbete, säger Svend Erik Mathiassen, professor och forskningsledare vid Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle.
För några år sedan började Svend Erik se på arbetsrelaterade belastningar på ett nytt sätt. Går det att bli frisk på jobbet och använda belastningarna som sker där så att de främjar hälsan och ger fysisk träning? Under webbinariet kommer han att berätta om vad han kom fram till och hur man får till den rätta mixen av arbete och återhämtning.

Moderator: Sten Haage, StrandbergHaage
Expertkommentator: Cecilia Berlin, docent på avdelningen för Design & Human Factors, Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers

FÖR VEM?

Pressträffen och Webbinariet vänder sig till arbetsmarknadens parter, företagshälso-vården, press samt övriga intresserade. 

NÄR?

23 oktober
Pressträff 09:30 – 10:00 
Webbinarium 10:00 – 12:00

VAR?

Webbinarium och vi återkommer med en länk till de som anmält sig via mail.

Program

09:30
Pressträff
Nader Ahmadi, generaldirektör Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör,  Arbetsmiljöverket samt Heli Aarnipuro, inspektör och projektledare för kampanjinspektionen,  Arbetsmiljöverket
10:00
Paus
10:10
Välkommen
10:15
Guldlocks-principen - Den rätta mixen av belastning och återhämtning
Svend Erik Mathiessen, professor i belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle
10:45
Projekt: ROTOVATION – hur arbetsrotation bidrar till bättre hälsa mixen
Marianne Sund, projektledare för Rotovation och klubbordförande IF Metall och Lars Melin, General Manager på Berendsen
Länk till film om projektet:

https://www.youtube.com/watch?v=wNqvszt-8yU&feature=youtu.be
11:05
Fördjupning av resultatet av inspektion med fokus på arbete med fysisk belastning – manuell hantering av ”ting”
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör och Heli Aarnipuro, inspektör och projektledare,  Arbetsmiljöverket
11:40
Ergonomihjälpen
Ann Appelberg, Prevent
11:50
Kampanjen framåt
Kampanjresurser, nordiskt samarbete, metoder och riskbedömningar, riktade utbildningsinsatser, riktade inspektionskampanjer
12:00
Avslut

Kontakt 
Vill du veta mer? Kontakta pernilla.bjarne@mynak.se.