loading   Laddar sida...

 

 

   
 

Seminarieprogram

Spår TEKNIK - Teknikland

Program

09.00 Bussen avgår från Jamtli

09.30 Sounds of changes – Make history heard |
EU-projektet Sound of Changes syftar till att samla in samtida ljud inför framtiden och bygger vidare på databasen Work With Sounds med fokus på utrotningshotade ljud. I projektet samarbetar Arbetets museum, Flygvapenmuseum i Sverige samt museer i Finland, Polen, Tyskland och Slovenien. Projektet anknyter till konferenstemat genom att fokusera på innovativa sätt att arbeta med samlingar och digitalt fött material. Databasen är en digital kunskapsbank som bjuder in till lärande och kreativa sätt att använda ljud för olika användningsområden. ArbetSam, Wikimedia Sverige och arbetslivsmuseer medverkar och projektet tar in donationer från ideella aktörer. Medverkande museer bidrar med egna utställningar med fokus på ljud. Projektet pågår under 2017–2019.
Torsten Nilsson, Flygvapenmuseum, Helena Törnqvist, Arbetets museum, Magdalena Åkerström, Arbetets museum.


10.15 Fika


10.45  Medskapande och dialog i utställning 
Utifrån frågeställningar som: ’Hur kan museet bli relevant för fler?’ och: ’Vems historia berättas, av vem?’ har Västerbottens museum ägnat de senaste åren åt att djupdyka i metodutvecklande arbetssätt kring medskapande och dialog. Arbetet har skett utifrån två specifika utställningsprojekt: Prioritet: Minoritet (19 nov 2017 – 2 sept 2018) och I 20 & K 4: Perspektiv på regementsstaden (2 dec 2018 – 8 sept 2019). Här har insamling löpt parallellt med utställning och ”luckorna” i museets samlingar har stått i fokus. Tanken om en mer inkluderande historieskrivning och ett mer mångfacetterat kulturarv har drivit arbetet framåt. Sofia Breimo, utställningsproducent och etnolog vid Västerbottens museum, delar med sig av erfarenheter, utmaningar och lärdomar.
Sofia Breimo, etnolog och utställningsproducent


11.30 Rundvandring Teknikland


12.45 Lunch


13.45  På ny kula samarbete längs gränsen |
År 1718 utgjorde ett skott i Halden början till slutet på en lång period av krig. 300 år senare lyfter Østfoldmuseene, Jamtli och Bohusläns museum tillsammans med andra gränslandets historia, från Bohuslän och Østfold till Jämtland och Trøndelag. Samlingar, arkiv och spår i landskapet nyanserar traditionell historieskrivning. Nätverket ”1718-kriget, människorna, skottet” lyfter krigets mänskliga öden.

Vilka svårigheter och möjligheter har vi sett då vi samlats kring detta tema? Relationer har skapats mellan nationella, regionala och lokala museer; mellan institutioner, föreningsliv och privata aktörer med olika ingångar och syn på krigets händelser. Fördelar har kunnat dras av de som har mångårig erfarenhet av temat och de som tidigare inte berört temat nämnvärt har bidragit med nya perspektiv. Skilda ekonomiska förutsättningarna har banat väg för kreativa lösningar.
Bodil Andersson, Førstekonsulent Østfoldmuseene; Kristina Jonsson, arkeolog, Jamtli; Christina Toreld, arkeolog/pedagog, Bohusläns museum


ca 14.40 Bussen avgår från Teknikland till Jamtli/Clarion
 
0
Tillbaka
KONTAKT
Program: Ulrica Löfstedt, Jamtli
ulrica.lofstedt@sverigesmuseer.se

Anmälan, boende och registrering:
Meetagain Konferens, 08 664 58 00 alt.  varmote2019@meetagain.se