
Vi bjuder in dig till en dag full av inspiration och erfarenhetsutbyten samt för att fira födelsedagsbarnet Teknikcollege Göteborgsregionen som fyller 10 år. Förmiddagen spenderar vi tillsammans och får ta del av en rad spännande talare samt möjlighet att tillsammans diskutera hur vi kan få fler elever att välja en Teknikcollegecertifierad utbildning.
Efter lunchen, som ni bjuds på, väljer ni två utav sex seminarier som finns presenterade på nästa sida. Val av seminarium gör ni redan vid anmälan. Dagen avslutas med att vi gemensamt firar Teknikcollege Göteborgsregionen som fyller 10 år. Under firandet får ni bland annat träffa Teknikcolleges ordförande Anders Ferbe.
Program
- Frukost
- Teknikcollege Göteborgsregionen hälsar välkomna
- Presentation av Teknikcollege,
Adela Martinovic, VD Teknikcollege
- Hur väljer tjejer?
Amelie von Zweigbergk Teknikföretagen, Chef för industriell utveckling
- Digitalisering
B-O Hertz Volvo Cars, Manager Electrical System Architecture
- Workshop
– Hur får vi fler elever samt en bredare målgrupp att välja en Teknikcollegecertifierad utbildning?
- Lunch
- Seminarieprogram (Se nedan)
- Firande – Teknikcollege Göteborgsregionen 10 år
När: Tisdagen den 31 oktober kl. 09-16
Var: GTG/GTC, Personalvägen, Torslanda
För vem: Alla lärare som arbetar inom Teknikcollege Göteborgsregionen
Anmälan: Görs via anmälningssidan
Kontakt: emma.theiland-nilsson@grkom.se
Seminarieprogram
Via anmälan väljer ni två av nedanstående seminarier.
Ett för det första passet som är mellan 13.00-13.40 och det andra passet som är mellan 13.50-14.30.
Så arbetar vi som företag med Teknikcollege
Hur kan du som lärare få ut det bästa av långsiktiga relationer till näringslivet i närområdet?
Barbro från Hogia visar deras webbplats Hogia Learn som kan bidra till ökad samverkan mellan näringslivet och eleverna. Via Hogia Learn kan du som lärare hämta projektarbeten stora som små till eleverna när det passar läroplanen. Eleverna får arbeta med projekt som är på riktigt och som företaget är angeläget om att få genomfört eller undersökt.
Seminariehållare: Barbro Lien Rönn, HR Talent Management
Teknikcolleges Handledarutbildning
För att kunna utbilda studerande av högsta kvalitet krävs det att utbildningarna i så hög grad som möjligt liknar de förutsättningar som finns på företagen där de studerande senare ska arbeta. För att kunna kvalitetssäkra ett lärande i arbetet och praktikperioderna för de studerande krävs då att företagen har kompetenta och utbildade handledare. Därför utvecklade Teknikcollege under 2015 en nationell branschspecifik handledarutbildning för industrin. Idag, två år senare, har över 2000 handledare runt om i Sverige genomfört utbildningen. Under detta seminarium får du ta del av upplägg och utvärdering av utbildningen. Dessutom bjuds du på regionala exempel från Teknikcollege Östergötland som lyckosamt utbildat över 400 handledare och där många företag i regionen står på kö för att få utbilda sina handledare kommande tid.
Seminariehållare: Adela Martinovic, vd Riksföreningen Teknikcollege Sverige
& Maria Hasselgren-Lundberg, regional processledare Teknikcollege Östergötland
Digitalisering och Smarta Fabriker
Smarta Fabriker är en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Tillsammans med 50 företag har 80 studerande från Högskola, Yrkeshögskola, Yrkeksvux och Gymnasiet byggt en demonstrator av en smarta fabrik. Fabriken skall användas för både utbildning och för att ge unga en bild av industri och teknik. Under seminariet kommer du får lära dig mer om industriell digitalisering och begrepp som tex Den uppkopplade fabriken, Digital tvilling, AR, VR och Hållbar produktion.
Läs mer på www.smartafabriker.se/ och se filmerna om projektet.
Seminariehållare: Johan Bengtsson, Teknisk utvecklingschef/lärare på Göteborgs Tekniska College AB
Vad skall man behärska för att vara en kompetent lärare?
I samband med att Chalmers tekniska högskola börjat utbilda lärare, genom kombinationsutbildning Lärande och ledarskap som leder till både civilingenjörs- och ämneslärarexamen, har vi formulerat en enkel modell för lärares kompetenser. Vi kommer att presentera denna modell för er och visa på hur den belyser läraryrkets komplexitet. Vi vill också involvera er i jämförelser med er yrkesmässiga verklighet.
Seminariehållare: Samuel Bengmark, Chalmers tekniska högskola
Framtidens kompetensbehov inom industrin
AB Volvo står inför stora förändringar i och med att elektrifieringen av fordon ökar. Detta kommer att ställa andra krav på framtidens kompetensbehov. Lyssna på när representant från Volvo AB presentera deras tankar och strategier kring detta.
Seminariehållare: Volvo AB
|